7 věcí, které mohou zhoršit vaši pleť a zapříčinit tvorbu akné

akné

Zarudlé pupínky plné hnisu, černé tečky, ale také nevzhledné jizvičky a pochroumaná psychika. To je výčet nepříjemných projevů akné, se kterými má zkušenosti drtivá většina mladých lidí. Mnohdy s ním však bojují i lidé v pozdějším věku, kteří si kožní onemocnění zhoršují špatnou životosprávou. Možná je to i váš případ a dopouštíte se něčeho, co akné hraje do karet.

1) Nevhodně zvolená kosmetika

Používáte-li krémy s obsahem vazelíny, oleje, laurylalkoholu či lanolínu, zbavte se jich a nahraďte je kosmetikou pro problematickou pleť. Dobrou volbou je produktová řada Sébium od BIODERMY. Obsahuje šetrný gel, krémy a v neposlední řada i micelární vodu pro snadné čištění.

2) Vysoké teploty a nadměrná vlhkost

Pokud často pobýváte v prostředí, které je charakteristické kombinací vysoké teploty a nadměrné vlhkosti, vaše pokožka vám za to pravděpodobně nepoděkuje. Horký a vlhký vzduch vede k nadměrnému pocení a zapaření. Kůže musí navíc čelit UV záření, které způsobuje zesílení rohoviny s následnou tvorbou pupínků (tzv. mallorca akné). V podstatě jde o alergickou reakci na kombinaci UVA záření s některými složkami kosmetiky na opalování. Opět vám pomůže správná kosmetika – tedy přípravky určené pro osoby s aknózní pletí.

3) Mléčné výrobky

Podle odborníků z Harvardské univerzity v Bostonu může za výskyt akné také nadměrná konzumace smažených jídel a čokolády. Vyřadit je z jídelníčku však nemusí stačit, pokud pijete příliš mnoho mléka (nad 4 dcl denně). Neblahý vliv mají také tvaroh a smetana.

4) Menstruační cyklus

Dermatologové jsou za jedno – zvýšená tvorba kožního mazu bývá způsobena nadprodukcí testosteronu (mužský pohlavní hormon), na který organismus ženy reaguje podstatně citlivěji. V průběhu menstruačního cyklu se však hormonální hladina radikálně mění, což může mít za následek zhoršení pleti. Pomoct může správná antikoncepce, ovšem výsledek se obvykle dostaví až po několika měsících užívání.

5) Kouření

Kouříte? Pak byste měli vědět, že nikotin způsobuje stažení cévek, což má za následek nedostatečné zásobení kůže kyslíkem a živinami. Na pozoru by však měli být také nekuřáci, kteří se často pohybují v zakouřeném prostředí. „Kuřácké“ akné má zpravidla podobu černých teček a nikoliv zánětlivého onemocnění.

6) Odstraňování akné mechanicky

Přítomnost pupínků nabádá k jejich mačkání a mechanickému dráždění, ale právě tyto metody průběh onemocnění zhoršují. Dejte proto léčbě volný průběh a snažte se nosit volnější oblečení z prodyšných materiálů.

7) Doteky špinavýma rukama

Pleti na zdraví nijak nepřidají časté doteky nemytýma rukama. Špína sice akné nevyvolává, ale může ho zhoršit – jakmile se patogenní bakterie dostanou hlouběji do pokožky, vyvolají nepříjemný zánět. Tomu můžete předejít jedině tak, že budete dodržovat základní pravidla hygieny a mýt si ruce kdykoliv to jen bude možné.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here