Práškový čaj není vždycky Matcha

zelený čaj matcha

Ačkoliv se japonský zelený čaj prodává ve formě typicky jemného zeleného prášku, každý milovník tohoto výjimečného čaje by měl vědět, že ne každý smaragdově zelený čaj v prášku je právě Matcha. Tento fakt vám ušetří spoustu zklamání z koupě jiného druhu čaje nebo čaje vydávaného podvodníky právě za tento neobvyklý zelený japonský čaj. Jak tedy rozpoznat skutečný čaj Matcha od ostatních druhů čajů v prášku?

8 bodů, kterými se čaj Matcha odlišuje

1. Variabilní země původu

  • Práškový zelený čaj je vyráběn v celé řadě zemí. V mnoha případech je možné se setkat také s čajem, který nemá potvrzenou zemi původu a dokonce se můžete setkat také s produktem, jehož původ je ve více zemích najednou.
  • Kvalitní zelený čaj Matcha je však v současné době pouze jeden. A vždy by měl být vyroben v Japonsku.

2. Výjimečná péče o čajovníkové plantáže

  • Standardní zelené čaje se liší technikami, které jsou používány při zpracování čaje. To platí také u práškových čajů. A kromě techniky zpracování se liší také samotné pěstování čajovníkových rostlin a péče o ně. Postup výroby čaje Matcha je však mezi všemi čaji naprosto výjimečný. Většina zelených čajů v prášku je totiž vyráběna drcením celých čajových lístků. Stejně tak při pěstování jiných rostlin obvykle neprobíhá zastínění plantáží, které je při výrobě čaje Matcha tolik důležité.
  • Rostlina, ze které se vyrábí čaj Matcha, je zastíněna pouze po určitou dobu před sklizní. Díky tomu se změní tvar listů a především se zvýší obsah chlorofylu v listech. Při výrobním procesu jsou listy zbaveny stopek a žilek a po usušení se listy melou žulovými kameny.

3. Barva běžného čaje a čaje Matcha

  • Japonský zelený čaj Matcha se od klasického práškového čaje odlišuje také svou barvou. Podle toho, jak jsou listy zpracovány a jak velké množství chlorofylu obsahují, je odlišná také barva prášku a čaje. Ve většině případů je čaj hnědý, hnědě zelený nebo nažloutlý. Některé varianty prášků jsou také zelené.
  • Barva japonského čaje Matcha je vždy nezaměnitelně smaragdově zelená.

4. Konzistence práškového čaje

  • Dalším zásadním rozdílem je také konzistence vyrobeného čajového prášku. Standardní práškový čaj je prodáván ve formě hrubého prášku nebo jemného prášku s obsahem větších hrudek.
  • Pokud jde o originální čaj Matcha, jeho konzistence je vždy naprosto dokonale jemná a během jeho přípravy se dá čaj jednoduše rozmíchat v Chawanu.

5. Nezaměnitelné chuťové vlastnosti

  • Různé druhy čajů přináší různé druhy chuťových zážitků. Většina čajů se však vyznačuje výraznou chutí, která může být v závislosti na konkrétním čaji buď hodně trpká, nebo hořká.
  • Chuť čaje Matcha je naopak příjemně jemná a sladká s naprosto jemně naznačenou svíravostí.

6. Obohacení prášku o různé látky

  • Běžně prodávané čajové prášky jsou často vylepšeny o různé látky a příchutě. Nejedná se tedy o čistý čajový prášek, ale o prášek, který je dochucován a doplňován, nejčastěji cukrem, který snižuje trpkost a hořkost. V prášku se často vyskytuje také příměs mědi, která vylepšuje zelený vzhled prášku.
  • Zelený čaj Matcha má vždy unikátní smaragdově zelenou barvu a nikdy není doplňován o žádné další látky. Není to totiž potřeba.

7. Odlišné zdravotní účinky

Každý čaj má své vlastní účinky a vlastnosti, kterými dokáže pozitivně působit na zdraví člověka. Zelený čaj Matcha však většinu klasických čajů ve svých účincích jednoznačně převyšuje. Účinné látky, které obsahuje a jeho pozitivní vliv na lidský organismus je naprosto jedinečný.

8. Odlišná cena

Všeobecně platí, že čím nižší cena nabízeného čajového prášku, tím větší by mělo být vaše podezření, zda se jedná o skutečně kvalitní originální čaj. Existuje totiž celá řada obchodníků, kteří se snaží kvalitní čaj Matcha nahradit podobnými čaji nebo získat tento exkluzivní čaj z pochybných levnějších zdrojů. Buďte proto při výběru tohoto jedinečného zeleného čaje vždy obezřetní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here