Jak se chránit před horkem?

vysoká teplota

Prázdniny jsou tady a s tím samozřejmě přichází i teplo. Teplo, před kterým se nikde neschováte, kterému neutečete a tak nezbývá nic, než redukovat jeho následky. Pokud si zrovna neužíváme těch pár dní u vody, které si každoročně dopřejeme, teploty nad 30 stupňů pro nás můžou být velmi nebezpečné. Extrémní teploty nám můžou způsobit silné bolesti hlavy, mdloby, malátnost, úpal, hyperpyrexii nebo dokonce až smrt.

Klimatizace a zvlhčovače

Zřejmě nejúčinnější metodou jak se chránit proti horku je klimatizace. Vždyť i v práci vyhledáváme ty nejchladnější prostory nebo místnosti s klimatizací jen proto, že tam fouká chladný příjemný vánek. Jenže i to může být nebezpečné. Pokud Vám klimatizace jede na 16 – 18 stupňů a vy neustále přebíháte mezi teplým prostředím pracoviště a klimatizovanou místností, může Vám to způsobit bolesti hlavy, nevolnost nebo třeba horečku.

Zvlhčovače jsou mnohem levnější než klimatizace, ale pomáhají téměř stejným dílem. Vzduch v místnosti bývá kolem poledne a po poledni velmi suchý a může velmi nepříjemně dráždit naší sliznici. I obyčejné řezané květiny ve váze nám pomůžou vzduch zvlhčit tak, aby se nám lépe dýchalo a my tak nezatěžovali organismus.

Jak se chránit před horkem?

  • Nejezte zbytečně tučná a těžká jídla – tučná jídla bývají bohatá na bílkoviny, které naše tělo hůře spaluje, více se namáhá a produkuje tak více tepla
  • Používejte žaluzie nebo závěsy – i obyčejné stínění v místnosti zabrání slunečním paprskům v průniku a místnost se nenahřeje tak rychle
  • Nebojte se tělo zchladit chladnou či ledovou sprchou
  • Pokud možno, zkuste většinu svých aktivit přesunout na ráno nebo večer. Velká námaha při nakupování nebo postávání na úřadech může být pro srdečně slabší lidi velmi nebezpečné.
  • Dodržujte pitný režim – při teplotách nad 30 stupňů Celsia se doporučuje vypít 4 litry vody denně
  • Vyhýbejte se alkoholu a kofeinovým nápojům, které způsobují odvodňování Vašeho těla

Zmrzlina funguje jako pouhé placebo

Zmrzlina nebo různé ledové nápoje nám poskytnou příjemný pocit chladu v těle a dočasně nám tak pomůžou před extrémními vedry. Určitě to každý známe a odolat točené zmrzlině u stánku se může zdát jako nadlidský výkon. Ne vždy nám však zmrzlina pomůže. Představte si, že vylijete vodu na rozžhavenou kapotu auta. Voda se okamžitě vypaří. Stejně tak to funguje s naším tělem.

Zmrzlina – konkrétněji tedy ledová voda se z našeho přehřátého těla začne okamžitě vypařovat, což způsobí nadměrné pocení a ve výsledku si tak více uškodíme, než si pomůžeme. Proto se doporučuje pít nápoje pokojových teplot, které naše tělo ochladí do přirozených teplot a bez vedlejších nežádoucích účinků.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here