Trápí vás migréna? Máme pro vás 10 tipů, jak jí předejít

migrena

Migréna je chronické onemocnění, které je charakteristické opakovanou střední až velmi silnou bolestí hlavy.  Bolest je pulzující povahy a projevuje se zejména v oblasti čela, očí nebo v okolí spánků. Méně často se může bolest také objevit v zadní části hlavy. Migrénou trpí prakticky všechny věkové skupiny. Ženy však migréna postihuje třikrát častěji než muže. Bolest hlavy trvá běžně několik hodin, ale může trvat i 3 dny.

Migréna se objevuje ve 2 variantách. Migréna s aurou, která je charakteristická zejména poruchou zraku signalizující nástup migrény a migréna bez aury, která se vyskytuje častěji. Migrenózní záchvat často bývá doprovázen nevolností, zvracením, fotofobií (zvýšená citlivost na světlo) a fonofobií (zvýšená citlivost na zvuk).

Hlavní příčiny vzniku migrény

Přesné mechanismy vzniku migrény nejsou známé. Avšak za hlavní spouštěče migrény jsou označovány stres, únava a nepravidelné stravovací návyky.

Mezi další spouštěče lze zařadit čokoládu, kofein, alkohol, kouření, mléčné produkty a přísady do jídla. Významnou roli pro vznik migrény hrají i změny v hormonálních hladinách. Migréna se často objevuje u žen v období menstruace. Určitou úlohu můžou hrát i genetické faktory.

Co dělat při náporu migrény?

Je velice důležité rozpoznat příznaky migrény, co nejdříve, jelikož na tom záleží celkový vývoj bolesti. Čím dříve podchytíme začátek migrény, tím kratší může být její průběh. Pro zmírnění následků je vhodné odpočívat na temném a tichém místě a pít hodně tekutin.

Samotná léčba migrény se dělí na 2 základní typy:

  • Nemedikamentózní léčba – bez použití léků
  • Medikamentózní léčba
    • Akutní léčba – postižený si při propuknutí migrény vystačí s některým lékem, který potlačí bolest hlavy
    • Profylaktická (preventivní) léčba – musí se dlouhodobě podávat léky, kterými se předchází vzniku migrény

Mezi nemedikamentózní léčbu se řadí úprava životního stylu, klidový režim, praktikování relaxačních technik a studené obklady. Jako doplněk léčby, sem lze zařadit také léčba přírodní cestou. Z léčivých bylin nejvíce pomáhá kopretina řimbaba, jinan dvoulaločný, máta peprná, fenykl a v neposlední řadě guarana. Vhodná je také akupresura (tlak na citlivé body během záchvatu).

Pro odstranění lehčích případů migrény u medikamentózní léčby se doporučují běžná analgetika jako například Aspirin, Ibuprofen, Paralen apod., které patří mezi volně prodejné léky.  Nedoporučuje se však tyto léky kombinovat vzájemně a užívat dlouhodobě. V současné době je známá i řada antimigrenik, které ovlivňují mechanismus vzniku migrény a jsou účinné pro silnější případy migrény. Jejich použití je však nutné konzultovat s lékařem.

10 tipů, jak předejít migréně:

  • Vyvarujte se stresu
  • Věnujte se relaxačním technikám
  • Přestaňte kouřit
  • Přestaňte pít alkohol (občasná sklenička vadit nebude)
  • Dodržujte pravidelné stravování
  • Jezte zdravě a vyhněte se hladovění
  • Vyhněte se potravinám, které vyvolávají bolest hlavy (čokoláda, sýry, citrusové plody)
  • Vyhněte se lékům, které vyvolávají bolest hlavy (hormonální antikoncepce)
  • Dodržujte pravidelný spánek
  • Cvičte, protáhněte se při práci

Dále se doporučuje preventivní užívání koenzymu Q10 a hořčíku. Předcházení migrenózním záchvatům pomáhá také aromaterapie, tedy léčbu vůněmi. Vhodný je levandulový, meduňkový a eukalyptový éterický olej. A nakonec je vhodné jíst potraviny bohaté na vitamín B2 a B12.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here