Dvojčata, slabá imunita a další časté omyly, které kolují o umělém oplodnění

těhotenství

Statistiky nelžou. Nejnovější průzkumy ukazují, že je na tom populace s plodností rok od roku hůře. Odborníci zdůrazňují, že za posledních pětadvacet let klesl počet spermií u průměrného českého muže o šedesát procent. Ještě palčivějším tématem je zvyšující se neplodnost ženské populace. Nikdo se proto příliš nediví, že roste zájem o umělé oplodnění – ovšem některé páry se asistované reprodukce zbytečně obávají, protože zaslechly a následně uvěřily některým z častých mýtů. Uvedeme je na pravou míru.

Mýtus č. 1: IVF vždy probíhá ve zkumavce

Fakt: IVF označuje soubor metod asistované reprodukce, ale nejedná se pouze o oplodnění vajíčka mimo tělo ženy.

Mýtus č. 2: Děti narozené pomocí asistované reprodukce nejsou zdravé

Fakt: Ačkoliv se dětí s vrozenými vadami rodí o jedno procento více po IVF, lékaři upozorňují, že jde o zanedbatelnou odchylku. Darování vajíček podléhá přísným normám a centra pro asistovanou reprodukci používají jen nejkvalitnější embrya. Rozhodně nelze tvrdit, že děti narozené pomocí IVF mají horší imunitu. Jejich zdraví ovlivňují stejné faktory jako zdraví dětí počatých přirozenou cestou.

Mýtus č. 3: Většinou se narodí dvojčata

Fakt: V minulosti bylo vícečetné těhotenství skutečně častější, protože lékaři používali dvě embrya, aby zvýšili šanci úspěšného početí. V posledních letech však obvykle probíhá transfer jediného embrya a v konečném důsledku výrazně klesl počet narozených dvojčat.

umělé oplodnění

Mýtus č. 4: Umělé oplodnění je jen pro bohaté

Fakt: Asistovaná reprodukce skutečně není zcela zdarma, ale podstatnou část nákladů hradí pojišťovna. V praxi také záleží, kolik cyklů neplodný pár podstoupí. Celková výše doplatků pak činí několik tisíc až desítek tisíc korun. Nejde však o statisíce, jak se o IVF často traduje.

Mýtus č. 5: Umělé oplodnění je velmi bolestivé

Fakt: Odběr vajíček z vaječníků pomocí tenké injekční jehly sice není příjemný, ale probíhá v krátké celkové anestézii. Kromě lehkého píchání v oblasti podbříška se zájemkyně nemá čeho bát. Transfer oplodněného embrya zpátky do dělohy pak probíhá nejvýše několik minut, a to zcela bezbolestně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here