Home RADY A TIPY Onemocnění očí může postihnout každého! Dbejte na prevenci

Onemocnění očí může postihnout každého! Dbejte na prevenci

by redakce
onemocnění očí

Máte pocit, že vaše oči zatím nemají žádný problém? Může to tak být, ale některá oftalmologická onemocnění o sobě nemusí dát dlouho vědět. Mohou se projevovat drobnými problémy, které lidi neberou vážně. V dnešní době, kdy jsou obrazovky počítačů, mobilů či televizí naším každodenním chlebem, by se ochrana zraku a prevence onemocnění neměla zanedbávat.

Největším problémem v dnešní době je prevence. Preventivní prohlídka u očního lékaře zatím není v České republice povinná. Na pravidelné preventivní vyšetření u všeobecného lékaře, kde by měla proběhnout také menší kontrola zraku, chodí jen málokdo.

I když to zákon nijak neupravuje, po 40 roku života byste si měli dát na svoje oči velký pozor a zajít jednou za rok na kontrolu k očaři. Zbytečné zhoršení zraku nebo dokonce oslepnutí je v současné době velmi aktuální. Na prevenci zraku se snaží zaměřovat různé evropské a světové iniciativy.

Důležité je při sebemenším problému – drobné výpadky vidění, zhoršení zraku, časté záněty a podobně – zajít k všeobecnému nebo rovnou očnímu lékaři.

Nebojte se vyšetření! Štěrbinové lampy a spol. odhalí mnohé

V případě očních onemocnění nejde jenom o refrakční vady, které jsou známé jako krátkozrakost a dalekozrakost. Problematický je především šedý zákal, také známý jako katarakt, který je nejčastější příčinou ztráty zraku. Podle WHO (Světové zdravotnické organizace) má na svědomí až 48 % oslepnutí na celém světě.

prevence onemocnění očí

Zdroj: Pixabay.com

Onemocnění většinou postihuje starší lidi nad 75 let. Na pozoru by se ale měli mít také mladší ročníky. Postupné zakalování oční čočky působí zhoršené vidění, jako přes záclonu, a může dojít k totální ztrátě zraku. Přitom díky vyšetření u odborníka, který má k dispozici speciální štěrbinovou lampu, může dojít k včasnému odhalení tohoto onemocnění a jeho léčbě prostřednictvím operace. Při té se kompletně nahradí čočka speciálně vyrobenou variantou.

Dalším problematickým onemocněním je glaukom, jinak také zelený zákal, který si lidé často pletou právě s kataraktem. Jde ale o zcela jiné onemocnění, které postihuje starší lidi, ale objevuje se také u dětí a mladých lidí. Glaukomem trpělo podle záznamů Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky v roce 2017 351 tisíc lidí. Podle statistik jejich počet roste. Také glaukom může končit slepotou, ale napadený je v tomto případě zrakový nerv, jehož postihnutí způsobuje výpadky vidění. Pokud se onemocnění zachytí včas, je možné jeho postup oddálit. K odhalení pomáhá obyčejná přímá oftalmoskopie. K léčbě sa většinou používají kapky, někdydy léky, výjimečně se přistoupí k operaci.

Nepodceňujte tedy jakékoliv mírné problémy s očima a raději běžte k lékaři. Včasná kontrola vám může zachránit zrak.

You may also like

Leave a Comment