5 tipů, jak chránit své zdraví během podzimu

zdraví

Začíná chladné počasí a s ním přichází období chřipek a nachlazení. Naše imunita v zimě slábne, jsme více náchylnější, citlivější, unavenější a přechody z tepla do zimy jsou pro naše tělo stresující. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak ochránit nás i rodinu a jak posílit imunitu. V tomto článku vám přinášíme několik tipů, o kterých víme, že se vyplatí jimi řídit.

Pokud ještě nepoužíváte doplňky stravy, nebo s nimi teprve začínáte, tak byste neměli zapomínat ani na váš životní styl.

Věnujte dostatečnou pozornost spánku a jeho kvalitě. Odpočinek je velmi důležitý pro správné fungování imunitního systému a k psychické rovnováze. Nezapomínejte na pitný režim, abyste nebyli dehydratovaní. Do svého jídelníčku zařaďte zeleninu, ovoce, bylinky a zdravé tuky, které jsou pro tělo a jeho fungování důležité.

Vitamíny a doplňky stravy, které podpoří imunitní systém

Vitamín C 
Tento vitamín patří mezi nejznámější a nejzákladnější doplňky v podzimních a zimních měsících. Je známo, že pomáhá posilovat imunitní systém, bojuje proti nachlazení a udržuje zdravé buňky v těle.
Vitamín C v potravinách: citrusové plody, papriky, listová zelenina, brusinky

Vitamín D 
Nazýván jako „ sluneční vitamín “ , je základní vitamín, který tělo potřebuje pro správné a zdravé fungování. Malou část vitamínu D můžeme získat z ryb a vajec, důležitějším zdrojem je zejména sluneční záření. Vitamín D patří mezi vitamíny, kterých mají lidé nedostatek v zimních měsících, kdy je vstřebatelnost slunečního záření minimální. Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje svalovou únavou a slabostí.
Vitamín D v potravinách: ryby, vejce, mléčné výrobky, houby

Vitamín B 
Pro lidské tělo má řadu výhod, včetně posílení imunitního systému. Vitamín B1 napomáhá k normální funkci srdce. Vitamín B6 podporuje metabolismus bílkovin a glykogenu a spolu s vitamíny B2, B3, B5 a B12 snižuje únavu. Vitamín B12 je nezbytným doplňkem během chladného období. Navíc tento vitamín pozitivně ovlivňuje náladu a další funkce mozku.
Vitamín B v potravinách: celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, listová zelenina

Omega 3 
Řadí se opět mezi základní doplňky po celý rok, ale zejména v zimě. Omega 3 má pro lidské tělo řadu výhod, mezi které patří: podpora zdravých kloubů, snížení krevního tlaku a snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění.

ZMA 
Doplněk, který se doporučuje užívat v zimních měsících, je ZMA. Tento doplněk obsahuje: zinek, hořčík a vitamín B6.

Hořčík přisívá ke zdravým kostem, zubům, pomáhá ke správnému fungování nervového systému a příznivý vliv má i na kvalitu spánku.
Hořčík v potravinách: ovoce, zelenina, luštěniny, maso, ryby, ořechy

Zinek pomáhá posilovat imunitní systém, který je v zimně nezbytný pro boj s chřipkou a nechlazením. Příznivě ovlivňuje metabolismus a pomáhá tělu dobře vstřebávat živiny z vaší stravy.
Zinek v potravinách: obiloviny, sýry, ořechy

Vitamín B6 podporuje správnou funkčnost imunitního systému. Navíc přispívá k normálnímu fungování metabolismu.
Vitamín B6 v potravinách: játra, vepřové maso, vejce, zelenina

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 80 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here