PROSTATA – Kdy je třeba zbystřit?

prostata

Prostata neboli předstojná žláza je mužská pohlavní žláza, která se nachází pod močovým měchýřem. V jednotlivých žlázkách prostaty se tvoří sekret, který je významný pro přežití spermií. Vlivem mužských hormonů však dochází k jejímu postupnému růstu, což je důvodem, proč je prostata často skloňovaným tématem.

Trápí vás časté močení v noci, které narušuje váš spánek? Máte obtíže s močením, jako je přerušované močení nebo slabý proud moči? Měli byste zbystřit. Tyto příznaky mohou ukazovat na onemocnění prostaty.

Onemocnění prostaty, její příznaky a diagnóza

Onemocnění prostaty již není záležitostí pouze starších mužů, ale postihuje i muže v mladším věku. Mezi nejčastější onemocnění prostaty patří hyperplazie prostaty (zbytnění prostaty) a karcinom prostaty. Přesto, že benigní (nezhoubná) hyperplazie prostaty nemá přímo vliv na vznik karcinomu prostaty, tak může vést právě k záchytu nebezpečného karcinomu. Mezi další onemocnění prostaty se řadí záněty prostaty, infarkt prostaty, přítomnost kamenů ve tkáni prostaty a další, které však nejsou natolik závažné.

  • Benigní hyperplazie prostaty (BHP)

Jako benigní hyperplazie prostaty je označována zbytnělá prostata nad její normální velikost. Někdy též označována jako zvětšená prostata. Ke zvětšování prostaty dochází věkem a vlivem působení mužských pohlavních hormonů. Ve vyšším věku postihuje toto onemocnění většinu mužské populace.

  • Příznaky

Mezi nejčastější příznaky patří časté nucení na močení během dne, časté močení v noci, sklon k přerušovanému močení, obtížný start k močení a oslabení proudu moči. I když se jedná o nezhoubné onemocnění, její neléčení může vést k řadě komplikací, a to k infekci, vzniku močových kamenů nebo poruchám funkce ledvin.

  • Diagnóza

Diagnóza se stanovuje na základě popisu pacientových obtíží, vyšetření prostaty přes konečník (rektální vyšetření), pomocí ultrazvukového vyšetření a vyšetření krve na hladinu PSA (prostatický specifický antigen). Výsledky těchto vyšetření pomáhají urologovi stanovit nejvhodnější léčebný postup.

  • Léčba

U pacientů s minimálními obtížemi dochází pouze k jejich sledování. V případě větších obtíží se volí medikamentózní léčba v podobě léků. Využívá se buď aflablokátorů (tamsulosin, doxazosin a další) nebo inhibitorů 5-alfa-reduktázy (finasterid, dutasterid), případně jejich kombinace. Pokud není léčba efektivní, tak dochází k operativnímu řešení, které spočívá v odstranění části zbytnělé prostaty. Operační léčba zahrnuje metody endoskopické (prováděné skrze močovou trubici), případně otevřené operace a další metody.

  • Karcinom prostaty

Karcinom prostaty postihuje nejčastěji muže kolem 50. roku a výše. Někdy též označována jako rakovina prostaty. Tento typ rakoviny bývá často velice agresivní, proto je důležité podchytit onemocnění včas. Příčina vzniku není zcela známá. Za faktory se však nejčastěji považuje vyšší věk, dědičnost a nezdravý životní styl (kouření, konzumace alkoholu, tučná strava).

  • Příznaky

Rakovina prostaty je v první fázi zcela bez příznaků a bývá tak často odhalena náhodou. Později se vyskytují problémy s močením, jako je časté močení během dne i noci, odkapávání na konci močení nebo obsah krve v moči. Příznakem pokročilého nádoru je bolest zad, kyčlí a končetin. Karcinom prostaty má obdobné příznaky jako BHP, proto je nutné podrobnější vyšetření.

  • Diagnóza

K diagnostikování onemocnění se používá vyšetření krve na PSA (prostatický specifický antigen), jehož hladina je u pacientů s karcinomem prostaty zvýšená. Zvýšená hladina však nemusí znamenat pouze rakovinu, proto se následně provádí biopsie, která diagnózu potvrdí nebo vyvrátí.

  • Léčba

Léčba rakoviny prostaty se liší podle závažnosti. V případě malého a neagresivního nádoru, který je omezen pouze na samotnou prostatu dochází k jeho pečlivému sledování. V ostatních případech dochází k radikální operaci, ozařování nebo hormonální terapii pomocí léků.

Prevence onemocnění prostaty

V rámci preventivní péče lze obecně doporučit vhodnou životosprávu a fyzickou aktivitu. Vhodná je zejména chůze a to 2 až 5 kilometrů denně. Jízda na kole se nedoporučuje z důvodu hmoždění prostaty. Dále je doporučeno omezit solení, alkohol a nápoje s obsahem kofeinu. Vhodné je zařadit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny. Doporučená je taky masáž prostaty.

A nakonec nejlepší prevencí je absolvovat kolem 50. roku věku vyšetření u urologa. V případě výskytu karcinomu prostaty v rodině je vhodné absolvovat vyšetření prostaty dříve.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here