Home KRÁSA A ZDRAVÍ Trpíte bolestmi v oblasti pánve? Raději je řešte dřív, než přijdou horší potíže

Trpíte bolestmi v oblasti pánve? Raději je řešte dřív, než přijdou horší potíže

by redakce
záda

Bolesti pánevního dna jsou poměrně náročnou a komplikovanou diagnózou. Velmi obtížně se totiž určují její příčiny, a proto také léčba nebývá vždy úspěšná. Mezi hlavní příčiny těchto potíží se řadí zánět, ale nezřídka se také jedná o následek nějakého zranění, anebo soustavného přetěžování určité oblasti.

Jak se problémy s pánevním dnem projevují?

Mezi nejčastější projevy patří bolesti v oblasti pánve, kostrče a bederní páteře. Následkem problémů ale může dojít až k neplodnosti u muže i ženy, poruchám močení nebo problémech se sexuálním stykem. Jestliže vás tedy trápí bolesti v této oblasti, je rozhodně dobrým řešením navštívit lékaře a nechat se odborně vyšetřit. Léčba bolesti pánevního dna je určitě možná, ale je nutné znát diagnózu a podle toho stanovit vhodný postup.

Co bude následovat po vyšetření?

Jestliže se u vás potvrdí potíže s pánevním dnem, prvním krokem obvykle bývá fyzioterapie. Kromě speciálních cviků se doporučuje také elektro stimulace svalů pánevního dna. Určitě je na místě také pochopit, z čeho vaše potíže vznikají a jak jim lze do budoucna předcházet.

K léčbě chronické pánvové bolesti je však možné použít i jiné postupy. Jedním z moderních je léčba pomocí rázové vlny. Jde o zvukovou vlnu, která působí velkou silou. Její fyzikální vlastnosti vyvolávají hojivé a regenerační procesy. Pomáhá také prokrvovat tkáně, a tím ulevuje od bolesti a zlepšuje kvalitu života. Léčba rázovou vlnou je tedy jednou z dalších možností, jak řešit tyto potíže, pokud cvičení nebo jiná terapie nezabírá.

Potíže s pánevním dnem trápí především ženy, ale není vyloučeno, že se s nimi mohou potýkat i muži. S vyšším věkem se pravděpodobnost tohoto onemocnění logicky zvyšuje, protože polevují všechny svaly a tkáně. Jestliže navíc nebylo celý život pánevní dno řádně posilováno, je vyšší pravděpodobnost, že tyto problémy vzniknou. Doporučuje se tedy prevence, která spočívá v pravidelném posilování pánevního dna vhodnými cviky.

You may also like

Leave a Comment