Home KRÁSA A ZDRAVÍ Ochlazovna – místo, kde chlad léčí i uzdravuje

Ochlazovna – místo, kde chlad léčí i uzdravuje

by redakce
sprcha

Říkáte si, že chlad a zima přeci nemůže mít léčivé vlastnosti? Ale může! Vždyť studené zábaly při bolestech hlavy nebo otocích používáme nejen v domácím léčitelství již od nepaměti. Ledujeme naraženiny, přikládáme si mraženou zeleninu na místo s vytrženým zubem a jistě vás napadne i další využití chladu.

Terapie chladem a jak nízké teploty působí na lidské tělo

Ne nadarmo najdete v každém dobrém wellness místnost, které se říká ochlazovna. Využívá se po každém saunování (ochlazení patří k sauně stejně, jako bublinky k šampaňskému) nebo samostatně.

Pobyt nebo jen krátké působení chladné až ledové vody funguje na lidský organismus jako jakýsi trénink a má tyto zdravotní účinky:

  • urychluje regeneraci: chlad a nízká teplota společně s následným zahřátím prokrvuje pokožku, svaly i úpony, čímž dochází k jejich intenzivní regeneraci
  • omlazuje pokožku: tělo si samo vytváří kolegen a kůže tak získává větší elastičnost
  • pomáhá rychlejšímu hubnutí: chlad zrychluje metabolismus, který má poměrně velkou setrvačnost a díky tomu tělo rychleji odbourává tuk, zvláště podkožní
  • snižuje bolest: při nižších teplotách se uvolňuje svalové napětí a prokazatelně se zmenšuje bolest svalů i kloubů
  • má pozitivní vliv na psychiku: terapie chladem snižuje množství stresových hormonů v těle a současně zvyšuje hladinu endorfinu
  • posiluje imunitu: odolnost proti různým chorobám je asi nejdůležitější benefit ochlazování, protože se zvyšuje produkce bílých krvinek a ty chrání tělo před infekcemi, bakteriemi i viry

bazen

Ochlazovací bazének jako zlatý hřeb každé ochlazovny

Cesta k ochlazení a otužovaní může být různá. Nejjednodušší volbou je ochlazovací sprcha, tradiční způsob je ochlazovací vědro nebo ochlazovací káď a na opačném spektru stojí technologicky a finančně náročnější sněhopád.

My doporučujeme ochlazovací bazének. Je vyroben z odolného kompozitu a můžete ho mít v domácím i venkovním wellness. Jeho šířka je pouhých 80 centimetrů a to znamená, že při stavbě projde i klasickými zárubněmi.

Největší výhoda ochlazovacího bazénku ale spočívá v tom, že je do něj snadný vstup pomocí pohodlných schodů. Ty navíc mají protiskluzovou úpravu. Při ochlazování si tak sami určujete, jak hodně se ponoříte – zda si ochladíte jen nohy, celé tělo, nebo se potopíte úplně celí.

Termoizolační kryt pak zajišťuje minimální tepelné ztráty a u venkovních instalací zabraňuje zamrznutí vody. Bazének tak můžete venku využívat celoročně.

Přijďte si ochlazovací bazének prohlédnout do našeho wellness showroomu v Praze – Uhříněvsi. Kromě něj na vás čeká několik druhů saun, vířivky i venkovní saunový dům s kamny na dřevo.

www.wellness-vision.cz

You may also like

Leave a Comment