Home KRÁSA A ZDRAVÍ Zatočte s nadýmáním. Pomohou i doplňky stravy

Zatočte s nadýmáním. Pomohou i doplňky stravy

by redakce
bolest

Každý čas od času trpí nadýmáním nebo plynatostí. Není to jistě nic, čeho se zbytečně lekat, pokud je to jen občasná záležitost, která nemá dlouhého trvání. Jestliže však jde o stav, který přetrvává i několik dní a často se vrací, je nutné jej začít řešit s kompetentními osobami.

K nadýmání dochází tehdy, když se ve střevech hromadí střevní plyn, který nedokáže volně odcházet z těla. V rozumné míře jde o běžný proces, ale může se stát, že z nějakých důvodů je jeho produkce příliš velká. K této situaci dochází například po konzumaci některých potravin. Jde zejména o zelí, kapustu, květák, brokolici, luštěniny, cibule a někdy i mléko.

Někdy je ale takový stav příznakem onemocnění, které je třeba léčit, protože z dlouhodobého hlediska může způsobit vážné potíže. Nezřídka může jít o intoleranci nebo alergickou reakci, ale také o špatnou činnost střev či dokonce potíže s játry. Problém s nafouknutým břichem se ale dá řešit.

Sportujte

Velmi důležitý je v tomto ohledu pohyb. Právě sport pomáhá tomu, aby se střeva správně a hýbala, a podporuje správné trávení potravy. Nemusíte rovnou začít běhat, stačí když si dáte svižnější procházku nebo si dopřejete jiný aerobní sport. Je však důležité, aby nešlo o statickou aktivitu, při které například jen posilujete a stojíte na jednom místě.

Vsaďte na hydrataci

Vypít byste měli 2–2,5 litrů vody denně. Pokud to doposud neděláte, určitě byste měli začít. Možná je za vašimi problémy právě nedostatek tekutin. Dopřejte si zejména neperlivou pramenitou vodu nebo neslazené ovocné či bylinkové čaje.

Doplňky stravy

Využít můžete i různé doplňky stravy jako jsou třeba směsi s vysokým obsahem vlákniny nebo nějaký doplněk na podporu jater. V dnešní době je nabídka takových pomocníků poměrně široká a rozhodně stojí za to je vyzkoušet. Informujte se v lékárně, případně se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Ne vždy se totiž podaří pouze skrze stravu zabezpečit dostatek vlákniny a potřebných látek.

You may also like

Leave a Comment